căutare personalizată
 


 

Vă place această pagină web?

Da, îmi place (73 | 73%)
Nu, nu-mi place (14 | 14%)

OPATITA

"Pe campia frumoasa si manoasa a Banatului, in partea sudica a judetului Timis-Torontal, apartinand plasei Deta,si la o departare de 4,4 km spre vest de la comuna Deta-sediul plasei- este situata comuna mare OPATITA."
Pr. Tiberiu C. Margineantu
Sapaturile arheologice ca si descoperirile intamplatoare arata ca vatra satului OPATITA a fost locuita din timpuri stravechi.Prima atestare documentara a satului o aflam in registru de dijme papale din anul 1332.
Aflat la Vatican, in el se consemna ca satul oOpacha platea o dijma papala de 6 grosi,o suma importanta,ceea ce arata ca satul era unul consolidat economic si,deci, mult mai vechi.
De-a lungul timpului,numele satului s-a schimbat,in functie de diferite imprejurari istorico-socisle.Sa numit: Apacha,Pacha,,Magyaropacha.Pe harta din 1728 a generalului Merczy apare satul cu numele Oppatiza.
In 1909, numele satului a fost maghiarizat,devenind Magyarapacza,nume pastrat pana in 1926,cand se adopta numele actual Opatita.
Parohia ortodoxa din Opatita este consemnata,prima data, in 1725.Actuala biserica a satului a fost construita in 1875 pe locul unei vechi biserici.
Scoala satului a devenit in 1924 Scoala de stat.In 1928,prin staruinta senatorului Patrichie Ramneantu,fiul satului, s-a construit actualul edificiu al scolii.
Invatatorii care si-au inchinat viata pentru luminarea mintilor fragede ale copiilor din acest sat,dupa 1813,au fost: Traila Caragia,Traila Pistrui, Nicolae Pepa, Domaschin Marian, Grigorie Jivan,Ioachim Imbroane,Iconia Ciublea.
Se pastreaza cu sfintenie si amintirea domnilor invatatori Dumitrascu Ioan si Buru Gheorghe,careau aruncat semintele culturii in mintea si in sufletele scolarilor,dupa 1960.
Fiii satului,care au fost si nume importante in istoria Banatului,preotul Ioan Mitariu,profesorul Damaschin Marian,Patrichie Ramneantu,deputat si apoi senator in Parlamentul Romaniei,preotul Tiberiu Margineantu,autorul lucrariiMONOGRAFIA COMUNEI OPATITA.
Aparuta in 1929.Promovare Gratuita - Top123
Opatita Judet Timis site cu poze video etc Top66 Statistici


TOP-RO - Site-uri de Top din RomaniaTop90.Info


Name
Email
Comment
Or visit this link or this one